Тежък ден за технологичните гиганти в Съединените щати. Марк Зукърбърг,

...
 Тежък ден за технологичните гиганти в Съединените щати. Марк Зукърбърг,
Коментари Харесай

„Съжалявам! Никой не трябва да минава през това!“

 

Тежък ден за софтуерните колоси в Съединените щати. Марк Зукърбърг, шефът на Meta – компанията майка на Facebook и Инстаграм, се извини обществено на фамилии, чийто деца са потърпевши поради обществените мрежи. Това се случи по време на чуване в американския Сенат.

Шефовете на пет огромни софтуерни компании застанаха пред сенаторите, с цел да свидетелстват по отношение на отбраната на деца от полова употреба онлайн. Освен Зукърбърг, на чуването участваха Су Жи Чиу от ТикТок, Линда Якарино от Х (бившия Туитър), Еван Шпигел от Snapchat и Джейсън Цитрон от Discord.

Снимка: EPA, Getty Images

Какво се случи?

Целта на чуването в Сената е следствието против софтуерните компании по какъв начин се оправят с премахването на рисково наличие онлайн. Идеята е да се вкарат по-добри закони за отбрана на децата в обществените мрежи.

Докато Зукърбърг и шефът на ТикТок се съгласиха непринудено да свидетелстват, само че тези на Snap и X трябваше да бъдат викнати с призовки в съда.

Изслушването идва в миг, в който статистиката за половите похищения над деца в Съединените щати е извънредно притеснителна. От март 2009 до февруари 2022 година децата жертви на полово принуждение се усилват от 2172 до повече от 21 413. От 2012 до 2022 година броят на сигнали за полова употреба на деца нараства от 415 650 до повече от 32 милиона.

Снимка: EPA, Getty Images

Според ръководителя на сената Дик Дърбин системата не се оправя с помощта за най-уязвимите. „ Във виртуалният свят нарушителите и насилниците са доста по-освободени в дейностите си “, споделя той.

Получи се разгорещена полемика, в която се чуха изрази като „ Вие не сте компании, вие сте страни “ и „ Г-н Зукърбърг, какво сте си мислел? “.

В залата участваха и доста цивилни – фамилии на деца, които са потърпевши поради обществените мрежи.

Снимка: EPA, Getty Images

„ Очакваме повече от високотехнологични фантасмагории “

Сенаторите показаха общото си мнение, че несъмнено не са впечатлени от ангажираността на огромните софтуерни компании за отбраната на децата онлайн.

Въвеждането на смарт телефоните и обществените мрежи „ трансформираха метода, по който живеем, работим и се развличаме “, сподели ръководителят на Сената. В същото време Дик Дърбин добави, че обществените мрежи дават „ могъщи нови принадлежности за полова употреба на деца “.

Общото чувство е, че сенаторите не чакат нещо да се промени от това чуване. „ Няма да чуем нищо ново. Само празни обещания “, сподели представителят на Кънектикът Ричард Блументал.

„ Г-н Зукърбърг даде обещание някакви неща още през 2017 година Но не ги извърши “, сподели сътрудника му от Тенеси Марша Блекбърн.

Републиканският сенатор Линдзи Греъм описа пред присъстващите в залата историята на мъж, който е изнудван в Инстаграм. В последна сметка мъжът лишава личния си живота. След историята Греъм се обърна непосредствено към Зукърбърг:

Г-н Зукърбърг, вие и фирмите пред нас – знам, че не сте го създали преднамерено, само че вие имате кръв по ръцете си. Вие сте основали артикул, който убива хората.

Снимка: EPA, Getty Images

Извинението

Безспорно най-драматичният и значим миг от цялото чуване е общественото опрощение на Марк Зукърбърг към присъстващите в залата.

След разгорещена замяна на реплики по време на неговото изказване, Зукърбърг – очевидно раздразнителен – се изправя на крака  и се обръща към публиката и споделя:

Извинявам се за всичко, през което сте минали. Никой не би трябвало да минава през нещата, които вашите фамилии са претърпели. Точно заради тази причина ние влагаме толкоз доста в отбрана – с цел да не би трябвало други фамилии да минават през това, през което вие сте минали.

Моментът беше заловен и от видеокамерите в залата.

Снимка: EPA, Getty Images

Шефът на Facebook имаше и разгорещена замяна на реплики с републиканския сенатор Тед Круз.

В различен миг от чуването, Круз сподели на Зукърбърг прикрито наличие в Инстаграм, върху което има предизвестие „ Възможно е да видите наличие, което съдържа изображения на полово принуждение над деца “ и в това време предлага опция „ Искате ли въпреки всичко да го видите? “

Снимка: EPA, Getty Images

„ Какво си мислехте, господин Зукърбърг?! “, избухва Тед Круз отсреща.

Шефът на Facebook и Инстаграм споделя, че „ елементарното пояснение зад това е, че вместо това наличие да се блокира, то цели да насочи хората към различен вид наличие, което по-скоро би им било потребно “. Въпреки това Зукърбърг даде обещание персонално да ревизира защо тъкмо става въпрос.

И ТикТок не беше пощаден

Шу Зи Чиу също се опита да отбрани компанията си, само че не съумя. Той беше запитан от сенатора Том Котън дали разпознава името на Чейс Наска – 16-годишно момче от Ню Йорк, което се самоубива през 2022 година откакто гледа повече от 1000 разнообразни изявления на тематика принуждение и самоубийство в ТикТок.

Семейството на Наска участваха на чуването. Чиу зауви, че е осведомен със случая.

Тед Круз също употребява момента да нападне Чиу. Републиканският сенатор попита дали ТикТок споделя информация с Китай. Чиу дава отговор отрицателно, само че Круз бърза да го прекъсне и на всеослушание да каже „ Не ви имам вяра “.

Снимка: EPA, Getty Images

Последва изказване на Круз, че някои консуматори са блокирани да виждат наличие в мрежата, което е цензурирано от китайското държавно управление. Чиу отхвърли.

В същото време се появи и едно шокиращо самопризнание – шефът на ТикТок съобщи, че децата му не употребяват неговата платформа. Причината – в Сингапур, където те живеят, ТикТок няма версия, която да може да се употребява от лица под 13 години.

Още разкрития

По време на чуването стана ясно с какъв брой модератори разполага всяка една обществена мрежа. Тяхната работа е да разпознават и отстраняват несъответствуващото наличие.

За компанията Meta на Зукърбърг работят 40 000 модератори. ТикТок има същата численост. Но за съпоставяне – за X (или Туитър) модераторите са едвам 2300. Същото важи и за Snap.

Снимка: EPA, Getty Images

Пред сената Зукърбърг съобщи, че деца под 13-годишна възраст им е неразрешено да употребяват платформата. Тези профили се отстраняват. В същото време беше изнесена информация, че такива профили въпреки всичко има. В един от тях малко момиче моли да бъде оценена нейната хубост . Клипът е гледан съвсем 400 000 пъти.

Последиците

Технологичните шефове бяха предизвестени от сенатора Том Тилис:

Можем по този начин да ви контролираме, че да фалирате. Само да желаяме!

„ Децата не са ваш приоритет. Децата за вас са артикули “, съобщи сенатор Марша Блекбърн. Тя прикани софтуерните колоси да работят дружно със законодателните органи, с цел да се спрат смъртните случаи измежду децата.

„ Дами и господа, децата ви имат в ръцете си смъртоносно оръжие – без значение дали става въпрос за телефон или таблет “, сподели сенатор Том Тилис.

Основната цел на чуването е да се подкрепи приемането на редица закони, чиято цел е да лимитират половото наличие с деца онлайн. Американският конгрес е неведнъж подложен на критика през годините, че не е задоволително зает с тематиката.

Снимка: EPA, Getty Images

За последните години е признат единствено един закон по тематиката.

Подготвя се и нов, съгласно който обществените мрежи ще би трябвало да вкарат трагично строги ограничения за ограничение на онлайн издевателството и половата употреба на малолетни. Платформите ще би трябвало също да спрат да събират персонални данни, както и да дадат достъп на родители до персоналните данни на децата им.

Критици на закона настояват, че той ще докара до цензура онлайн.

Надеждата е, че това чуване ще подкрепи приемането на нови закони и ограничавания онлайн.

Продължи да четеш  
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР